Symptomen en klachten bij MS

De symptomen van multiple sclerose verschillen sterk per persoon. De klachten zijn namelijk afhankelijk van welke zenuwbaan de myeline laag is beschadigd. Daardoor ervaart een MS-patiënt over het algemeen lang niet alle aan MS gerelateerde klachten. Gezien de aard van de ziekte kunnen de symptomen wisselen en kan ook weer herstel optreden van bepaalde klachten. 

MS symptomen

De volgende symptomen kunnen bij MS optreden: vermoeidheid, tintelingen en prikkelingen in de armen en benen, spierzwakte, evenwichtsstoornissen, problemen met plassen en de stoelgang, oogklachten, spraakstoornissen, problemen met de cognitie, coördinatiestoornissen, problemen met seks en sensorische klachten waaronder het Fenomeen van Uhthoff en het Symptoom van Lhermitte.

Diagnose van MS

De eerste ziekteverschijnselen, zoals vermoeidheid, duizeligheid en tintelingen, kunnen ook bij veel andere ziekten voorkomen. Dit is een van de redenen waarom MS niet gemakkelijk te diagnosticeren is in de beginfase. Er is ook geen eenvoudige test die uitsluitsel geeft. 
Om MS vast te stellen wordt gekeken naar een aantal criteria, de zogenaamde McDonald criteria. Hierbij wordt gekeken naar het patroon van de klachten. Daarnaast wordt meestal gebruik gemaakt van een MRI-scan van de hersenen en/of het ruggenmerg. Een lumbale punctie waarbij hersenvocht wordt afgenomen kan ook worden toegepast, maar is niet altijd nodig volgens de McDonald criteria.

In de meeste gevallen wordt de diagnose MS gesteld bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. Hoewel de ziekte twee keer zo vaak voorkomt bij vrouwen, treft de ziekte mannen ernstiger.
Met de diagnose MS ontstaat er veel onzekerheid, zowel voor de persoon zelf als voor zijn/haar directe omgeving. Het is dan namelijk onbekend hoe de ziekte zich zal ontwikkelen en per dag kan de situatie anders zijn. Familie en vrienden moeten machteloos toezien hoe hun geliefde achteruit gaat. Dit maakt MS een zeer ingrijpende ziekte.

Lees verder over:

Steun Mission Summit in de strijd tegen MS. Doneer veilig met iDeal.