Wat is MS

De ziekte MS

Het doel van Mission Summit is een wereld zonder MS. Daar strijden wij voor. Multiple sclerose is nu een ongeneeslijke ziekte, die een enorme impact heeft op de patiënten. Voor veel mensen is MS een vrij onbekende ziekte. Zo denken veel mensen dat het een spierziekte is, maar dat is niet het geval. Het is namelijk een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Op de volgende pagina’s kun je lezen wat MS precies is, wat het betekent om MS te hebben en welke behandelingen er nu zijn. Tot slot laten we zien wat er nodig is om MS te kunnen genezen. 

Met deze informatie willen we laten zien wat MS is en waarom het zo belangrijk is om deze ernstige ziekte te verslaan. Als MS-patiënt verlegt Niels van Buren zijn grenzen om dit doel te bereiken. Help jij mee?

De informatie op de volgende pagina’s is onder meer gebaseerd op onderstaande bronnen:

Wat is MS?

Het is een misvatting dat MS een spierziekte is. Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en het ruggenmerg). Rondom de zenuwen van en naar het centrale zenuwstelsel zit een beschermlaag: ‘myeline’, wat ervoor zorgt dat boodschappen vanuit de hersenen snel door de zenuwbanen vervoerd kunnen worden. Bij iemand met MS ontstaan er ontstekingen en uiteindelijk littekens in deze beschermlaag. De verharding die door de littekens ontstaat heet sclerose. Hierdoor komen opdrachten vanuit het centrale zenuwstelsel niet goed aan bij de spieren of organen. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals uitvalsverschijnselen, krachtsverlies, blindheid, extreme vermoeidheid of geheugenproblemen. De klachten bij MS zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beschadiging ontstaat. Daarom zijn de symptomen van MS zeer divers en kunnen per patiënt enorm verschillen.

Neuroloog prof. dr. Bernard Uitdehaag legt uit wat de ziekte Multiple Sclerose betekent. 
Prof. dr. Bernard Uitdehaag is directeur van het VU MS Centrum en ambassadeur van Mission Summit.

Wat zijn de oorzaken van multiple sclerose?

De precieze oorzaak van multiple sclerose is nog onbekend. Waarschijnlijk is MS een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het in relatie staat tot een foutieve werking van het afweersysteem. Dit houdt in dat het afweersysteem van het lichaam té goed werkt tegen virussen, bacteriën en infecties, waardoor gezond weefsel – zoals myeline – in het lichaam wordt afgebroken. 
Ook is bekend dat omgevings- en genetische factoren een kans op het krijgen van MS beïnvloeden, maar het is nog niet bekend hoe deze precies een rol spelen. MS is niet erfelijk, maar er zijn wel bepaalde genen (stukjes van het DNA) die een verhoogde kans op de ziekte veroorzaken. Bij omgevingsfactoren die de kans op MS groter maken, moet gedacht worden aan dieet, roken en een gebrek aan vitamine D.

MS in Nederland

In Nederland hebben ongeveer 17.000 (1 op 1000) mensen MS, wereldwijd zijn dat er meer dan 2,5 miljoen. De ziekte komt twee keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen. Per jaar is het aantal nieuwe patiënten 3,5 per 100.000. De ziekte heeft een grote maatschappelijke impact op mensen, aangezien de ziekte chronisch is en mensen met MS hun hele leven vastzitten aan een medicatietraject.

Lees verder over:

Steun Mission Summit in de strijd tegen MS. Doneer veilig met iDeal.