Terug

De VriendenLoterij doneert 610.000 euro aan Project Y

22 Februari - Amsterdam

De VriendenLoterij doneert 610.000 euro aan Project Y

Tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij op 19 februari jl. is bekend gemaakt dat het wetenschappelijk onderzoek Project Y (zeg Why) van het VUmc MS Centrum Amsterdam een donatie ontvangt van € 610.000. Project Y is een onderzoek onder alle Nederlanders met multiple sclerose (MS), die geboren zijn in 1966, en heeft als doel het beloop van de ziekte te ontrafelen. De donateurs van Mission Summit hebben de start van het onderzoek mogelijk gemaakt en met deze royale donatie is de continuïteit van het onderzoek voor een langere tijd gewaarborgd.

Goed Geld Gala

De VriendenLoterij kan dit jaar opnieuw meer geld geven aan goede doelen die mensen helpen om mee te (blijven) doen in onze maatschappij. Met dit mooie nieuws opende de VriendenLoterij het jaarlijkse Goed Geld Gala in Singer Laren. Dankzij de deelnemers steeg de afdracht aan deze Nederlandse goede doelen naar 58,9 miljoen euro. Daarnaast maakte de VriendenLoterij bekend dat vijf nieuwe organisaties vanaf nu een vaste jaarlijkse bijdrage krijgen. Hiermee komt het totaal aantal goede doelen dat de VriendenLoterij steunt op 50.

Project Y        

MS is nu nog onvoorspelbaar en daarom moeilijk behandelbaar. Project Y creëert een uitzonderlijke dataset (“een wetenschappelijke goudmijn”) waarvan vele onderzoekers in binnen- en buitenland gebruik kunnen maken om MS voorspelbaarder en beter behandelbaar te maken. De uitkomst van Project Y is van belang voor alle 2,5 miljoen mensen met MS wereldwijd en voor iedereen die de ziekte in de toekomst treft. "Als we weten welke ziektemechanismen het ziektebeloop bepalen, kunnen we gerichter ingrijpen om iedereen een gunstig verloop te geven", aldus prof. dr. Bernard Uitdehaag, neuroloog en directeur van het VUmc MS Centrum Amsterdam.

VUmc MS Centrum Amsterdam

Het VUmc MS Centrum Amsterdam is nationaal en internationaal toonaangevend. Het behoort tot de wetenschappelijke top drie van de academische MS-centra wereldwijd. Hoogwaardig MS-onderzoek, zorg voor MS-patiënten en het opleiden van MS-deskundigen staan centraal. Ruim honderd onderzoekers, zorgverleners en ondersteunend personeel van twaalf afdelingen zetten zich dagelijks in voor mensen met MS. 

Samenwerking Mission Summit, VUmc MS Centrum Amsterdam en MS Research

Door letterlijk en figuurlijk bergen te beklimmen halen de vrijwilligers van Mission Summit al jaren geld op in de strijd tegen MS. Sinds 2016 steunt Mission Summit Project Y en heeft daarmee de opstart van het project mogelijk gemaakt. In juli 2017 is een team van Mission Summit op expeditie geweest in de Alpen en heeft daarmee opnieuw geld ingezameld voor Project Y. In 2018 gaat een nieuw team naar de Kilimanjaro. Stichting MS Research, VUmc MS Centrum Amsterdam en Stichting Mission Summit slaan nu de handen ineen om het onderzoek Project Y mogelijk te maken.