Terug

Reportage Klimmen tegen MS 2015

25 Mei - Mont Ventoux

Reportage Klimmen tegen MS 2015

Samen klimmen tegen MS

Mission Summit beklom ook dit jaar weer de Mont Ventoux. Het team dat uit een vriendengroep is ontstaan deed dit lopend, rennend of fietsend. Dit alles om geld in te zamelen voor klimmen tegen MS. Tijdens dit evenement kun je ervoor kiezen om één twee of drie keer de Mont Ventoux te beklimmen. Er werd geploeterd, flink gezweet, inwendig gescholden en ook gehuild. Bijna iedereen moet halverwege gedacht hebben: ‘waarom doe ik dit in hemelsnaam? Maar ze gingen door. Ieder teamlid heeft zo zijn eigen reden om fysiek zo veel mogelijk uit zichzelf te halen voor de strijd tegen MS.

Rik Kruit staat ondanks het stralende weer bibberend aan de startstreep. Hij is vannacht om kwart voor vier begonnen met fietsen. "Een paar jaar geleden had ik last van tintelingen in mijn voeten. Ik had er totaal geen gevoel meer in. Eenmaal in het ziekenhuis werd bij mij MS geconstateerd." Dat was voor Rik geen reden om bij de pakken neer te zitten. "Vandaag ga ik de Mont Ventoux zes keer beklimmen. Daarom ben ik extra vroeg begonnen. Het was super koud boven, maar ik ga het halen." Wat Rik wil doen is vrij uniek. Er zijn maar honderd mensen op de wereld die deze berg in één dag zes keer omhoog zijn gefietst. Als hij het haalt is hij de eerste persoon met MS die deze prestatie levert.

Bij de startstreep staat ook iemand die ondanks zijn ziekte niet achter de geraniums gaat zitten. Niels van Buren heeft MS en is van plan de berg drie keer omhoog te gaan. Het team Mission Summit is ontstaan toen bij hem MS werd geconstateerd. Samen met vrienden en familie gaat hij de strijd aan. "Ik geloof echt dat er een wereld zonder MS kan bestaan, maar daar is veel onderzoek en geld voor nodig." Aan de start begint het aftellen. De renners zien er ontspannen uit. Het is namelijk geen wedstrijd. Of je de top zes keer haalt of maar honderd meter wandelt. Het maakt niet uit.

Patty ten Hoope fietst op haar eigen tempo de berg op. Ze is een jaar geleden overgehaald om mee te doen. "Een vriendin van mij heeft MS. Voor mij is dat moeilijk, want je kunt er zelf weinig aan doen. Ik heb van alles georganiseerd om geld op te halen en ik ga in ieder geval proberen om één keer de top te halen voor haar."

Bij elke klim omhoog leggen de deelnemers ongeveer vijfentwintig kilometer af. Chalet Reynard is een punt zes kilometer onder de top van de berg. Hier worden de deelnemers voorzien van koffiekoeken, flesjes water en allerlei ander voedsel. De vrijwilligers lopen af en aan om mensen te helpen. Niets ontgaat ze. Het zonnetje schijnt maar de wind waait aardig.

Een paar uur later zet Patty met trillende handen haar tanden in een koffiekoek. Ze is net op de top geweest. "Ik heb het gewoon gehaald! Wat voelt dat goed. Ik bel snel even mijn vriendin hoor!" Terwijl de tranen over haar wangen lopen zet ze de telefoon aan haar oor. Wanneer ze is bijgekomen stapt ze weer op haar fiets. "Ik voel me helemaal goed, dus ik ga het nog een keer doen!" Ondertussen komen de andere leden van Mission Summit aanfietsen. Er wordt een grote bak pasta tevoorschijn gehaald. Evelien Zandvliet prikt de macaroni aan haar vork. "Tot nu toe gaat het nog. Maar het is wel zwaar hoor! We zijn nu twee keer op de top geweest. Straks gaan we voor de laatste keer."

Rik fietst voorbij. Hij zit helemaal stuk. De vierde keer omhoog viel hem zwaar. "Ik weet niet of ik het ga redden om het nog twee keer te doen."

Op de top van de berg is het koud en het waait hard. Je ziet aan de gezichten dat iedereen het zwaar heeft. Er wordt luid gejuicht voor de mensen die de laatste meters afleggen. Deelnemers die elkaar niet kennen vallen in elkaars armen. Langzaam komen alle teamleden van Mission Summit omhoog. Ook Rik heeft het gehaald. Met zes keer op de top is hij de eerste wielrenner met MS die dit heeft gedaan.

Sanne Kuipers