Terug

Reisverslag Elbrus ‘de beklimming van de hoogste berg van Europa’

25 September - Elbrus

Reisverslag Elbrus ‘de beklimming van de hoogste berg van Europa’

In de Baksanvallei, vanuit Moskou circa drie uur vliegen plus vier uur autorijden, ligt de Elbrus. Deze berg heeft twee kenmerkende toppen waarvan de hoogste westelijke top met 5.642 meters een meter of twintig hoger is dan de oostelijke top. De Elbrus is de hoogste berg van het Kaukasusgebergte en tevens de hoogste berg van het Europese continent, voor alpine bergbeklimmers en ‘toppentikkers’, een must.

Niels van Buren en Jan Hein Blom beklommen de Elbrus voor Mission Summit in de aanloop naar hun uiteindelijke doel: het beklimmen van de Mount Everest. Een expeditie als deze vergt al heel behoorlijk van mensen die gewend zijn om op zeeniveau te leven en te ademen. Na intensieve voorbereidingen bleek een beklimming tot 3.000 meter hoogte goed te doen.

Het basiskamp op 3.900 meter hoogte vroeg wat aanpassingsvermogen. Het doden van de tijd met een spelletje kaarten en beklimmingen tot 4.400 en 4.800 meters, waarna weer werd afgedaald naar het basiskamp, steeds weer om het lichaam te laten wennen aan het leven op grote hoogte. De beide klimmers vonden de beklimming technisch niet heel moeilijk, maar hebben vooral de hogere delen van de Elbrus ervaren als erg stijl en zwaar om tegenop te lopen. 

Nadat de weersvoorspellingen ook in de praktijk bleken uit te komen bonden zij op de eerste topdag rond na middernacht de stijgijzers onder en gingen onder begeleiding van ervaren gidsen opnieuw de hoogte in. Het was koud. Op 4.800 meter maakten de eerste tekenen van frostbite bij Jan Hein noodzakelijk om even te stoppen en ervoor te zorgen dat de handen weer goed warm werden.

De acclimatisatie in de dagen voorafgaand aan de topdag, heeft zijn werk goed gedaan. Het klimmen tot 4.800 meter was goed te doen. Tot die hoogte is het mogelijk om geacclimatiseerd en met een goede conditie tussen de 200 en de 300 meters per uur te stijgen. Boven de 5.000 neemt de stijgingssnelheid af. Hoe hoger hoe moeilijker.

Vanaf een plateau op circa 5.100 meter werd de klim doorgezet naar een plateau tussen de twee toppen dat ‘Het Zadel” wordt genoemd. Vanaf dat punt is het nog een hele steile klim naar de top. De belasting van het klimmen in de ijle lucht is dermate dat het lopen voetje voor voetje gaat, waarbij bij ongeveer bij iedere stap een keer ingeademd wordt en diep uitgeademd. Vooral het uitademen is belangrijk om ophoping van CO2 in het lichaam waardoor hoogteziekte kan ontstaan, te voorkomen.

Eenmaal op de top was alle bewolking weg en ontstond een prachtig, bijna uniek uitzicht. Het was ook mogelijk om vanaf de west-top ‘bovenop’ de 20 meter lagere oost-top te kijken. De Elbrus is een slapende vulkaan, waarvan de laatste uitbarsting ongeveer 2.000 jaar geleden geweest kan zijn. De berg ligt bezaaid met grote rotsblokken en in het gebergte zijn heel veel geweldige gletsjers te zien. De top van de berg is ook de krater van de vulkaan en is vrijwel vlak waardoor je er op kunt rondwandelen.

Turnaround time was vooraf bepaald om 13.30u. Ruim voor die tijd werd de terugtocht aanvaard. Prachtige verhalen, mooie foto’s, de gastvrijheid van de mensen in de Baksanvallei en de ontmoetingen met bijzondere mensen hebben de expeditie onvergetelijk gemaakt.