Terug

Niels van Buren bereikt als eerste man met MS top van de Mount Everest

20 Mei - Mount Everest

Niels van Buren bereikt als eerste man met MS top van de Mount Everest

Vandaag, vrijdag 20 mei, heeft Niels van Buren na een extreme tocht van twee maanden eindelijk behaalt waar hij jarenlang intensief voor heeft getraind: het bereiken van de top van de Mount Everest. Een uitzonderlijke prestatie, want Niels werd namelijk zes jaar geleden, op zijn 30ste, gediagnosticeerd met de zenuwziekte multiple sclerose (MS). Deze overwinning maakt Niels de eerste man ter wereld met MS die de top van de Mount Everest weet te bereiken.

De beklimming van Niels stond, naast het realiseren van zijn grote droom, in het teken van fundraising voor onderzoek naar deze zenuwslopende ziekte met Stichting Mission Summit. Stichting Mission Summit wil mensen in beweging brengen om grenzen te verleggen en daarnaast aandacht vragen en geld inzamelen voor onderzoek naar MS.

“Ik wist van tevoren dat het een bizarre tocht zou worden, maar op de extremen die ik heb meegemaakt kan niemand zich voorbereiden.” Zuurstofgebrek en abnormale weersomstandigheden? Niels heeft het allemaal ervaren de afgelopen twee maanden. “Je leest natuurlijk wel dingen op het internet en hoort verhalen, maar je weet pas hoe heftig het is wanneer je het zelf meemaakt. Het was ontzettend afzien, maar ik ben des te meer trots dat ik de Mount Everest heb bedwongen!”

Even was het nog spannend of Niels de top wel zou halen. Vlak voordat hij vertrok voor zijn grootste uitdaging ooit kreeg Niels nog last van tintelingen in zijn voeten, waarbij het gevoel langzaam minder werd. Zijn neuroloog prof. dr. Bernard Uitdehaag heeft ervoor gezorgd dat de risico’s beperkt werden tot het minimale en Niels sterk genoeg was om de uitdaging aan te kunnen. Nu, twee maanden later, heeft dit zich uitbetaald in het werkelijk worden van een onvergetelijke droom.

“Het voelt allemaal nog wat onwerkelijk”, reageert Niels. “Alsof het een droom was en ik over een paar uur gewoon weer wakker word. Langzaam komt het besef dat ik op de top van de wereld heb gestaan. Ik weet niet wat de toekomst me gaat brengen, want er is nog zo veel onbekend. MS blijft een onvoorspelbare ziekte. Juist daarom ben ik er trots op dat het me nu is gelukt. Zolang ik het nog kan zal ik me blijven inzetten voor een wereld zonder MS.”

Wetenschappelijk onderzoek: Project Y

Mission Summit gelooft er sterk in dat wetenschappelijk onderzoek de weg voorwaarts is voor het uit de wereld helpen van deze zenuwslopende ziekte. Daarom is ook deze missie gekoppeld aan fondsenwerving. Het doel is om minimaal € 400.000,- op te halen. Dit is het bedrag dat nodig is om het onderzoek, geïnitieerd door prof. dr. Bernard Uitdehaag, neuroloog en directeur van het VUmc MS Centrum Amsterdam, te starten: ‘Project Y – Waarom verloopt MS bij iedereen anders?’ Ga voor meer informatie over dit onderzoek naar de website van het VUmc MS Centrum.

Naar verwachting is Niels donderdag 2 juni terug in Nederland. Het jaar 2016 zal in het teken blijven staan van fundraising voor Project Y. Het volgende fundraising-evenement staat alweer klaar; op 28 mei organiseert Stichting Mission Summit in samenwerking met Mountain Network het grootste klimhalevenement van Nederland: Climbing Mountains for MS. Voor meer informatie, bezoek de website van Mountain Network.

 

NOOT VOOR DE REDACTIE

- niet voor publicatie -

Deze persinformatie wordt namens Mission Summit toegezonden. Niels is zeer beperkt beschikbaar voor interviews bij thuiskomst. Neem bij interesse contact op met Anouk Schepers. Tel.: 06-46 32 04 41. E-mail: anouk@pr-essure.com.


Over Mission Summit

Stichting Mission Summit is opgericht in 2011, toen een groep van negen vrienden besloot de Kilimanjaro in Tanzania te beklimmen. Vlak voor de beklimming kreeg Niels de diagnose MS. De vriendengroep besloot daarom de beklimming van de Kilimanjaro aan een goed doel te koppelen: de strijd tegen MS. Er werd een stichting opgericht met de naam Mission Summit waarmee ruim € 35.000,- werd opgehaald voor onderzoek. In 2016 gaat de stichting een stap verder en heeft Niels als doel de eerste Nederlander met MS te zijn die de Mount Everest beklimt om daarmee geld op te halen voor de strijd tegen MS. De Stichting Mission Summit heeft de ANBI-status. Doneren kan rechtstreeks op NL37 INGB 0005 3287 28 op naam van Stichting Mission Summit.