Terug

Nederlandse MS-patiënt beklimt hoogste berg van Europa

22 Augustus - Haarlem

Nederlandse MS-patiënt beklimt hoogste berg van Europa

Beklimming is training om in 2016 de hoogste berg ter wereld te bereiken in strijd tegen MS

Haarlem, 22 augustus 2014 – De Nederlandse Niels van Buren en Jan Hein Blom vertrekken morgen namens Mission Summit naar de Elbrus (5.642 m) in de Kaukasus. In een expeditie van twee weken hopen ze op 1 september de top van de hoogste berg van Europa te bereiken. Ze doen dit om aandacht te vragen voor de ziekte multiple sclerose (MS). De oorzaak van MS is altijd nog niet bekend en daar is meer onderzoek voor nodig. De beklimming van de Elbrus is onderdeel van de missie om in 2016 als eerste Nederlander met MS de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, te beklimmen en daarmee veel geld voor MS-onderzoek op te halen. Niels: “Zodat ik over 20 jaar nog steeds bergen kan beklimmen.”

Niels (1979) wilde in 2011 met vrienden de Kilimanjaro gaan beklimmen toen hij de diagnose MS kreeg. Hij besloot door te gaan met de beklimming en zijn passie voor bergbeklimmen te gebruiken om meer aandacht voor MS te vragen. Zo ontstond het doel om in 2016 de eerste man ter wereld met MS zijn op de top van de Mount Everest. Met de beklimming van de Mount Everest en de trainingsexpedities vooraf, zoals de beklimming van de Elbrus nu, wil Mission Summit 1 miljoen euro voor verder MS-onderzoek inzamelen.

De mannen vertrekken op 25 augustus naar de Elbrus om op 1 september een toppoging te doen. Op 3 september zullen ze weer terugkeren in Nederland.

In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS, wereldwijd zijn dat er meer dan 2,5 miljoen. MS is een ziekte die het centrale zenuwstelsel (hersenen en het ruggenmerg) aantast, waardoor boodschappen vanuit de hersenen niet meer goed aankomen bij de spieren of organen. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals uitvalsverschijnselen, krachtsverlies, blindheid, extreme vermoeidheid of geheugenproblemen. De klachten bij MS zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beschadiging ontstaat. Daarom zijn de symptomen van MS zeer divers en kunnen per patiënt enorm verschillen.

Met de diagnose MS ontstaat er veel onzekerheid, zowel voor de persoon zelf als voor zijn/haar directe omgeving. Het is dan namelijk onbekend hoe de ziekte zich zal ontwikkelen en per dag kan de situatie anders zijn. Familie en vrienden moeten machteloos toezien hoe hun geliefde achteruit gaat. Daarom klimt Jan Hein met Niels mee, om te laten zien dat niet alleen patiënten, maar ook familie en vrienden knokken tegen de vreselijke gevolgen van MS.

---

Over Mission Summit

Met Mission Summit heeft Niels de ambitie om in 2016 als eerste man ter wereld met MS de Mount Everest te beklimmen. Mission Summit wil op deze manier aandacht vragen voor MS en geld ophalen voor verder MS-onderzoek. Niels en Jan Hein zien dat het leven na de diagnose MS nog steeds mogelijkheden biedt. Want Mission Summit wil juist ook laten zien dat niet alleen patiënten, maar ook familie en vrienden knokken tegen de vreselijke gevolgen van MS. De gezamenlijke strijd van Niels en Jan Hein om de top van de Mount Everest te bereiken vormt de basis van Mission Summit: Friends for life, moving mountains for MS. Mission Summit wil hiermee mensen inspireren mee te strijden tegen MS en uiteindelijk 1 miljoen euro aan donaties voor MS-onderzoek ophalen.

Voordat Niels en Jan Hein in 2016 de Mount Everest gaan bedwingen, zullen ze een aantal trainingsexpedities uitvoeren. Hun klimagenda is als volgt:

Juli 2014: Mont Blanc, Frankrijk 4.810 meter
September 2014: Elbrus, Kaukasus 5.642 meter
2015: Mount McKinley, Alaska 6.168 meter
2015: Cho Oyu, Tibet 8.201 meter
2016: Mount Everest, Nepal 8.848 meter

Zie voor meer informatie: www.mission-summit.nl.
Neem voor meer informatie contact op met:
Jorien Esser
06-15076234
jorien@mission-summit.nl