Terug

Mont Blanc

18 Augustus - Mont Blanc

Mont Blanc

Net een dag terug van hun avontuur met de Mont Blanc, zijn Niels van Buren, Jan Hein Blom en Matthijs Stillebroer alweer geïnterviewd door Hart van Nederland over hun avontuur van afgelopen week in Frankrijk!

Bekijk het item hier: www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/ms-patient-bedwingt-mont-blanc/

Na diverse beproevingen en trainingsrondes in zowel sportschool als bergen, is Team Mission Summit in juli 2014 van start gegaan met de alpine beklimmingen waarmee zij aandacht vragen voor MS. Klimmers Niels en Jan Hein bestegen onder leiding van Mountain Network gids Didier du Mont de Gran Paradiso in de Italiaanse alpen en de Mont Blanc vanuit het Franse Chamonix. Om ervaringen op te doen bond ook expeditie manager Matthijs Stillebroer de stijgijzers onder. “Als de omstandigheden slecht zijn, kan zelfs de Mont Blanc de moeilijkste berg ter wereld worden”, zo vertelde een gids. Dit hebben onze jongens aan den lijve ondervonden. Het was prachtig om te doen, maar soms loodzwaar.

De beklimming van de Gran Paradiso (bijna 4.000 mtrs) werd na een succesvolle topbeklimming afgesloten met een veilige terugkeer in Chamonix. Een rustdag hielp in acclimatiseren om een vervolgens de Mont Blanc op

te kunnen en hoogteziekte te voorkomen.  De gidsen brachten iedereen langs veilige graatroutes omhoog naar de berghutten, ieder gevaar voor lawines uit de weg gaand. Door veel sneeuwval en onverwacht mooi weer vielen die wel, soms zelfs voor hun ogen. Op bijna 4.000 meter hoog werd het risico te groot en is besloten om niet meer verder te gaan.

Blij om weer veilig thuis te zijn, maar met gemengde gevoelens, deden  zij voor de televisiecamera verslag. Het zou best nog wel eens kunnen dat Niels en Jan Hein er voor kiezen om de hoogste top van de Alpen toch aan hun lijstje toe te voegen. De expeditie bracht goede lessen en waardevolle ervaring naar het einddoel: een veilige terugkeer van de top van de Mount Everest in 2016. De volgende berg die op het programma staat is de bijna zesduizend meter hoge Elbrus in de Kaukasus. Jan Hein en Niels vertrekken op 25 augustus.