Terug

Expeditie Mission Summit in afwachting van toppoging Mount Everest

13 Mei - Nepal

Expeditie Mission Summit in afwachting van toppoging Mount Everest

Het beklimmen van Mount Everest is vooral door de ijle lucht op grote hoogte erg zwaar. Daardoor klimt Niels van Buren niet in een keer naar boven, maar heeft hij eerst een acclimatisatieronde gedaan. Aan het begin van deze maand heeft Niels 5 nachten boven 6000 meter doorgebracht. Hierbij heeft hij zelfs kamp 3 al bereikt op 7200m hoogte! Door op deze hoogte te verblijven kan het lichaam acclimatiseren. Het gaat dan meer rode bloedlichaampjes aanmaken om zo meer zuurstof op te kunnen nemen. Hierdoor is het lichaam beter in staat de zware inspanning en omstandigheden aan te kunnen.

Het is een zware inspanning geweest voor Niels met nachten waarbij hij slecht kon slapen. Niettemin voelt hij zich nog goed en is hij vol vertrouwen de top te bereiken! Deze foto's van Niels geven een impressie van de klim.

Na de acclimatisatieronde heeft Niels 4 dagen ontspannen in het dorpje Namche Bazar (3400m) voor rust en herstel. Door de dikkere lucht op die hoogte kan het lichaam goed herstellen. Afgelopen dinsdag is Niels per helikopter terug naar het basiskamp gegaan. Deze manier scheelt 3 dagen lopen. 

Niels verblijft nu in het basiskamp in afwachting van het juiste moment voor de toppoging. Men wacht op goede weersomstandigheden, zodat de klimcondities zo goed mogelijk zijn en de kans het grootst is op het behalen van de top! Volgens de laatste berichten is het de 19e goed weer. Dat betekent dat Niels de 15e vertrekt vanuit het basiskamp op weg naar de top van Mount Everest. 

Volg Mission Summit op Facebook voor het laatste nieuws! Kijk ook op de Mount Everest expeditie pagina voor meer informatie over de klim en het programma van de expeditie.

Je kunt Mission Summit nu ook steunen in de strijd tegen MS met een simpel sms'je. Sms MS naar 4333 en doneer meteen € 3,-.