Terug

Niels van Buren

De kracht van tegenslag

 

Vijf jaar geleden trotseerde Niels van Buren sneeuw, wind en weinig zuurstof. Hij deed iets wat maar weinig mensen ooit in hun leven zullen doen. Hij bereikte de allerhoogste plek op aarde. Vijfenveertig minuten lang stond hij op de top van de Mount Everest en lag de wereld letterlijk aan zijn voeten. De voorbereiding was zwaar geweest, maar de reis er naartoe was minstens even mooi als het bereiken van het doel zelf.

Door een tegenslag in zijn leven ging Niels nadenken over zaken die hij echt belangrijk vond en hoe hij hier invulling aan wilde geven. ‘In die tijd voelde ik me erg kwetsbaar, maar ik ontdekte dat het heel krachtig kan werken om jezelf vanuit die gevoelige kant te laten zien. Dankzij de diagnose ben ik tot mijn eigen verbazing meer mezelf geworden. Als ik niet had gehoord dat ik MS had, zou ik nooit de Mount Everest hebben beklommen, geen sociaal ondernemer zijn en toch minder uit het leven hebben gehaald.’ Niels vertelt in zijn lezing over de kracht die tegenslag heeft, het stellen van doelen en hoe je ervoor zorgt dat je van de reis blijft genieten.

Niels start de Mission Summit Tracks 2021 op 17 augustus. Wil jij bij zijn lezing aanwezig zijn? Schrijf je dan in via de QR-code of stuur een mail naar info@mission-summit.nl 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op vrijdag 20 mei 2016 heb ik de top van de Mount Everest weten te bereiken! Hiermee ben ik de eerste man met Multiple Sclerose (MS) die daarin is geslaagd. De Amerikaanse Lori Schneider, de eerste (vrouwelijke) MS-patiënt ging mij voor in 2009. Vlak nadat ik de diagnose MS had gekregen, is stichting Mission Summit opgericht. Onze missie is om meer aandacht te krijgen voor MS, mensen te inspireren om in beweging te komen en het inzamelen van geld voor verder onderzoek naar MS. Met het geld dat wij ophalen steunen we Project Y, een nog te starten onderzoek van het MS Centrum van VU Medisch Centrum in Amsterdam. Hiervoor is minimaal € 400.000,- nodig. Ons streefbedrag is nog niet gehaald.

Help ons om dit bedrag te halen en daarmee Project Y te realiseren! Een wereld zonder MS, daar strijd ik voor. Help jij mee?

Ik wil iedereen enorm bedanken voor alle donaties, de support en steun die ik tijdens mijn missie heb ontvangen. Hopelijk heb ik een paar mensen kunnen inspireren om ook in beweging te komen. Dat hoeft niet per se door het beklimmen van de Mount Everest. Iedereen beklimt zijn eigen, spreekwoordelijke berg!

Dit filmpje gemaakt door Metro Nieuws geeft een weergave van het bijzondere moment op de top van Mount Everest.

Wie is Niels van Buren?

Ik ben Niels van Buren, 37 jaar en weet sinds 2010 dat ik MS heb. Samen met Evelien woon ik in Haarlem. Ik ben avontuurlijk ingesteld, reis graag en hou van lekker eten. Ik ben commercieel directeur bij internet marketing bureau Swink webservices, een social enterprise die zich inzet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Ik vind het namelijk belangrijk om maatschappelijk een steentje bij te kunnen dragen. Daarnaast ben ik actief lid van de Ronde Tafel 110 in Aalsmeer.

Waarom zet je je in voor Mission Summit?

Omdat ik over 20 jaar nog bergen wil kunnen beklimmen is onderzoek naar MS hard nodig. Sinds mijn diagnose heb ik samen met vrienden en familie vele verschillende sponsoracties georganiseerd om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS. Onze acties rondom de beklimming van de Kilimanjaro in 2011 hebben ruim 35.000 euro opgeleverd. Ook rondom de beklimming van de Mount Everest zijn wij druk bezig met fondsenwerving. De acties zijn voor mij een goede manier om met de MS om te gaan. Het geeft me veel energie en inspiratie. Daarbij is het enorm leerzaam om zo’n project op te zetten. Na de beklimming van de Kilimanjaro en 3 keer de Mont Ventoux op fietsen in 2012 voor Klimmen tegen MS zocht ik naar een nieuwe uitdaging. Zo is Mission Summit ‘2.0’ ontstaan.

Ik heb besloten dat ik mijn leven niet aan de ziekte ga aanpassen zolang dat niet nodig is. Ik wil uit het leven halen wat erin zit en ben mijn dromen meer gaan najagen. Het zou mooi zijn als wij anderen hiermee inspireren om ook in actie te komen.

Wat heb je gedaan om jezelf voor te bereiden?

Afgelopen jaren heb ik, om conditioneel op het juiste niveau te komen veel, gefietst. Zowel mountainbiken als racefietsen. Daarnaast heb ik veel lange wandelingen gemaakt door de duinen, vaak met bepakking van ca. 20 kg. Daarnaast heb ik een strak trainingsprogramma van 10 tot 12 uur per week met krachttraining, wandklimmen en conditietraining om voldoende kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen. Voor de beklimming van de Mount Everest heb ik ook nog een aantal bergen beklommen om ervaring op te doen en technische trainingen te volgen. Zo ben ik twee keer naar Mont Blanc geweest, heb ik de top van Elbrus gehaald en heb ik vorig jaar getraind op Peak Lenin (Kirgizië). 

Wat is je nieuwe doel nu je de top van Mount Everest hebt bereikt?

Ik richt me nu op het motiveren en inspireren van mensen om hun eigen bergen te verzetten. Een van de doelen van Mission Summit is mensen te inspireren ook in actie te komen. Dat geldt voor mensen met MS, maar ook voor mensen die deze ziekte niet hebben. Ik haal er energie uit om mensen bij elkaar te brengen en ze te helpen hun dromen te realiseren. Door als MS-patiënt de Mount Everest te hebben beklommen, hoop ik mensen geïnspireerd te hebben en te hebben laten zien dat wat onmogelijk lijkt toch werkelijkheid kan worden.

Om mensen te helpen hun doelen te bereiken en te motiveren en inspireren, geef ik lezingen. Voor bedrijven en organisaties vertel ik mijn verhaal. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Speakers Academy. De opbrengst van mijn lezingen komt ten goede aan Mission Summit en daarmee het financieren van nieuw onderzoek naar de ziekte MS.

Contactgegevens

LinkedIn
Twitter

Steun Mission Summit en bergbeklimmer en MS patiënt Niels van Buren in de strijd tegen MS. Doneer veilig met iDeal of sms MS naar 4333 en doneer direct € 3,-!