Elbrus

Kaukasus
5642M
Bekijk Expeditie

Alpen Expeditie

Frankrijk
4810M
Bekijk Expeditie

Peak Lenin

Kirgizië
7134M
Bekijk Expeditie

Mount Everest

Nepal
8848M
Bekijk Expeditie

Bergen beklimmen tegen MS

Het uiteindelijke doel van Mission Summit is de top van Mount Everest, welke Niels van Buren in mei 2016 heeft bereikt! Om de top van Everest te halen is een gedegen voorbereiding nodig. Door in aanloop naar Everest andere aansprekende bergen te beklimmen slaan we twee vliegen in een klap, we genereren extra aandacht voor MS en bouwen zo aan de benodigde ervaring om Everest te beklimmen. De beklimmingen zijn gedaan door MS patiënt Niels van Buren.

Voorbereidingen

Om de toppen te halen, zal het lichaam voldoende geacclimatiseerd en in een goede conditie moeten zijn. Daarom hebben we in samenwerking met Mountain Network een zorgvuldig voorbereidingsprogramma opgesteld voor onze klimmer Niels van Buren. Hierin zullen fysieke en mentale fitheid aan de orde komen. Daarnaast zullen onze klimmers een aantal vaardigheden op moeten doen in de bergen als abseilen, touw- en reddingstechnieken, maar ook het (over)leven op hoogte.

2014: Mont Blanc 6 – 14 juli

De beklimming van de Mont Blanc vindt plaats in het Mont Blanc massief, gelegen in het bekende bergdorp Chamonix; hét bergsportcentrum van de Franse Alpen. Mountain Netwerk heeft hier de perfecte uitvalsbasis, een sfeervolle chalet in de Chamonix vallei. De eerste dag gaan we met een bergtreintje naar Mer de Glace, waar we zowel acclimatiseren (wennen aan de hoogte) als op de gletsjer oefenen met het lopen op stijgijzers. De volgende twee dagen concentreren we ons op de prachtige beklimming van de Gran Paradiso (4061 meter). Deze schitterende berg ligt net over de grens in Italië en is zeer geschikt ter voorbereiding op de beklimming van de Mont Blanc. Tijdens de rustdag (dag 4 van het programma) behandelen we in de namiddag nog de nodige rotsklimtechnieken in de klimtuin van Chamonix. Deze technieken komen goed van pas in het steile ‘Gôuter couloir’ tijdens de beklimming van de Mont Blanc.

Na deze verdiende rustdag in het dal maken we ons op voor de top van Europa; de Mont Blanc (4810 meter). Deze driedaagse beklimming geschiedt via de klassieke route, via de Tête Rousse hut en de Dôme du Goûter. Mountain Network kiest bewust voor deze route aangezien de afgelopen jaar is gebleken dat andere routes (waaronder ‘Les trois Mont Blanc’) minder veilig zijn. Met name het risico op lawines en ijsval is via deze route erg groot. Het programma via Dôme du Goûter is zo opgezet dat de deelnemers op twee dagen een toppoging hebben (indien er op de eerste dag sprake is van bijv. slecht weer). Via deze route is de kans op het behalen van de top het grootst en zijn de risico’s het kleinst.

Elbrus 26 augustus – 3 september, waarbij de toppoging 1 september plaatsvindt.

De Elbrus is een vulkanische berg en met zijn 5642m de hoogste berg van de Kaukasus, Rusland én Europa. Eén van de seven summits! Na een vlucht op Moskou en een lokale vlucht naar Kislovodsk zal daar de eerste nacht doorgebracht worden. Op dag 2 zal er met lokaal vervoer van Kislovodsk naar het Basiskamp van Mountain Network (2500 m) gereisd worden. ’s Middags is er dan inlooptocht naar een waterval. De overnacht is in het basiskamp. De derde dag wordt er een acclimatisatie tocht gelopen naar kamp 1 om vervolgens terug te keren naar het basiskamp voor een overnachting. De driedaagse beklimming begint! De eerste dag van de beklimming gaat van het basiskamp naar kamp 1 met een overnachting daar. De daaropvolgende dag is er een hoogte acclimatisatietocht naar de rotsen van Lenz op 4800m. Daarna volgt een rustdag om op dag 7 een toppoging te doen. Dag 8 is een reservedag voor een toppoging, maar als de top al is bereikt volgt de afdaling naar het basiskamp. De tocht wordt afgesloten met een overnachting en feest in Kislovodsk.

Planning

Juli 2014 Gran Paradiso Italië 4061m
Juli 2014 Mont Blanc Frankrijk 4810m
Juli 2014 Elbrus Kaukasus 5642m
Juni 2015 Mont Blanc Regio Frankrijk 4810m
Juli 2015 Peak Lenin Kirgizië 7134m
Voorjaar 2016 Mount Everest Nepal 8848m